Advies aan Hoge Raad: huurprijswijzigingsbeding CPI + opslag niet oneerlijk 

8 augustus 2024

Eerder schreef ik dit artikel over de invloed van de Richtlijn Oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten (de “Richtlijn”) op de modelcontracten van de Raad voor Onroerende Zaken (ROZ).

Wanneer een huurprijswijzigingsbeding op grond van de Richtlijn door een rechter als oneerlijk wordt gekwalificeerd, heeft dit grote gevolgen voor de verhuurder. De huurprijs wordt dan geacht vanaf de aanvangsdatum nimmer te zijn verhoogd en per saldo zal een huurder te veel huur hebben betaald. Wanneer een verhuurder bedrijfsmatig een groot aantal woningen verhuurt, daarbij gebruikt heeft gemaakt van telkens hetzelfde model huurovereenkomst en sprake is van een portefeuille met huurovereenkomsten die al jaren lopen, laat het (financiële) risico zich raden. Deze verhuurders, waaronder institutioneel beleggers en pensioenfondsen, maken zich momenteel grote zorgen over de door rechtbank Amsterdam ingezette koers, die meermaals een huurprijswijzigingsbeding als oneerlijk heeft gekwalificeerd.

Diezelfde rechtbank heeft enige tijd geleden prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad over de toelaatbaarheid van een huurprijswijzigingsbeding, kennelijk omdat zij zich inmiddels ook de (grote) maatschappelijke gevolgen van de door haar ingezette koers realiseerde.

Advies
Het daarover door de procureur-generaal (PG) aan de Hoge Raad gegeven advies van 19 juli 2024 is vooralsnog positief voor verhuurders, waarbij moet worden opgemerkt dat de Hoge Raad niet verplicht is om dat advies op te volgen.

Volgens de PG dient het desbetreffende huurprijswijzigingsbeding door de rechter te worden gesplitst in een indexatiebeding en een opslagbeding. Het indexatiebeding is ervoor bedoeld om gelijke pas te houden met de inflatie. Het opslagbeding is bedoeld als compensatie voor kostenstijgingen boven de inflatie en om bijvoorbeeld tred te houden met de waardeontwikkeling van de woning. De PG vindt dat ook redelijke gronden om een opslagbeding te hanteren.

Een huurprijswijzigingsbeding wat voorziet in een jaarlijks toe te passen opslag op de huurprijs van maximaal 3% boven de indexering conform CPI hoeft volgens de PG in het algemeen daarom niet te worden aangemerkt als een oneerlijk beding.

Het laatste woord hierover is aan de Hoge Raad en hopelijk wordt die duidelijkheid binnenkort gegeven.  

Voor meer informatie
Wilt u meer weten of heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op.

Erik Kuper
kuper@vanzeijlbijlaartsen.nl
T: 0341- 420606