Bouwstenen van een relatie / huwelijk

5 juli 2018

Waarom of wanneer is de relatie onherstelbaar beschadigd geraakt?
Als stellen komen voor een mediation gesprek in het kader van een (echt) scheiding, is er doorgaans 1 die de beslissing heeft genomen de relatie te verbreken. Van belang voor de verlatene is om te weten waarom de partner geen toekomst meer samen ziet. Zolang dat niet duidelijk wordt, blijft het moeilijk de situatie te accepteren en er begrip voor te krijgen en om vervolgens te moeten praten over regelingen. Wij noemen dit de “scheidingsmelding”.

Vijf bouwstenen of pilaren van een relatie (Van Steenwegen)
Vaak blijkt het lastig voor de persoon die besloten heeft de scheiding door te zetten om aan te geven waarop die mening precies is gebaseerd en om dat vervolgens onder woorden te brengen. Frases als: “ de koek is op”  of ” het gaat gewoon niet meer” en “wij leven langs elkaar heen”, zijn te algemeen en dekt de lading niet, maar worden vaak wel gezegd.

Door de 5 pilaren door te nemen, komt, vaak voor beiden, meer zicht op waar de pilaren zijn ‘ omgevallen’.
Deze zijn:

  1. kan je echt jezelf zijn in een relatie?
  2. kan je je eigen gevoelens uiten en dus laten zien? Voel je je daarin vrij en gerespecteerd?
  3. empathie: in hoeverre ben je  bewust van en leef je je in de situatie van de ander, gevoelens en beweegredenen? En visa versa.
  4. intimiteit: wordt in de relatie  rekening gehouden met jouw behoefte aan intimiteit (ook in crisissituaties). Niet alleen betreft dit een seksuele relatie, maar ook zaken als een aai over de bol, handen vasthouden, een knuffel, attent zijn etc.
  5. ervaar je voldoende tijd voor jezelf en voor elkaar? Met name als er jonge kinderen zijn of stressvolle banen, staat deze pilaar onder druk.

Als inzicht komt bij beiden en herstel van de partnerrelatie is niet mogelijk, dan zal dit inzicht er wel vaak toe leiden dat er met elkaar constructief over de gevolgen van het einde van de (partner) relatie kan worden gesproken. Tevens helpt het bij de verwerking van de scheiding, want dit blijkt uit onderzoek een zelfde emotionele ervaring te zijn als een rouwverwerking.

Voor meer informatie:
Charlotte Gazendam
gazendam@vzba.nl
T: 0341- 420606