Over
Villa Oranje
Mecklenburg

Sinds vrijdag 13 april 2018 is ons kantoor gevestigd in Villa Oranje Mecklenburg aan de Oranjelaan in Harderwijk. De villa ligt aan de toegangsweg naar het centrum van de stad. Het pand heeft een rijke historie.

Villa Oranje Mecklenburg dankt zijn naam aan de dag waarop Hotel Pension Poptie geopend werd. De opening van het hotel was op 19 april 1905, dit was de verjaardag van Prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, de echtgenoot van koningin Wilhelmina van Oranje.

Het pension werd voor fl. 18.648,- (gulden) gebouwd door de architecten L.A. van Essen en H.H. van Zeggeren (Bouwbureau Arti) in de art-nouveau stijl. Kenmerken voor de gebouwen Van Essen en Van Zeggeren zijn hun witte uiterlijk met groene krullen, natuurlijke versierselen én een torentje. Het pand werd gebouwd op initiatief van Frans Gerrit Poptie uit Ermelo. Het idee was om een pension te bouwen voor teruggekeerde Indiëgangers. De familie Poptie had ook al een hotel in Noordwijk aan Zee.

Bij de opening waren het Dagelijks Bestuur, de raadsleden van de Gemeente Harderwijk en de Commandant en de Officieren van het Koloniaal Werfdepot aanwezig. Vanuit het werfdepot in Harderwijk werden in die tijd nieuwe rekruten richting Indië gestuurd.

In 1905 heette de Oranjelaan vanaf de Villa Oranje Mecklenburg Nassaulaan. Vanaf deze plek was het geen Harderwijk meer maar heette het ‘De Tonsel’. Het pension had zicht op de bossen van het Slingerbosch en men kon via de grindweg makkelijk naar Apeldoorn. Het interieur van de villa had een luxe uitstraling; gedecoreerde plafonds, muren met bogen en openhaarden. Kenmerkend voor de gebouwen van Van Essen en Van Zeggeren is een torentje. Ook Villa Oranje Mecklenburg heeft een torentje ter decoratie van het gebouw.