Rechter verbiedt plaatsen foto's van minderjarige op internet

28 februari 2018

Sociale media, zoals Facebook, Instagram, WhatsApp en Twitter zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze samenleving. Mensen delen online lief en leed met vrienden en familie en soms ook openbaar met de rest van de wereld. Maar mag je als ouder zonder toestemming van de andere (gezaghebbende) ouder zomaar een foto van je kind online plaatsen? De rechtbank Overijssel oordeelde op 18 september 2017 van niet.

Het volgende was aan de orde. Een man en vrouw hebben een affectieve relatie gehad, uit welke relatie in 2015 een zoon is geboren. De minderjarige is door de vader erkend. De moeder oefent alleen het gezag uit over de minderjarige, die zijn hoofdverblijfplaats bij haar heeft. De vader is van mening dat hij de vrijheid moet hebben om af en toe foto’s van de minderjarige op Facebook te plaatsen. Zijn account is afgeschermd en alleen familie en vrienden kunnen die foto’s zien. Moeder wil niet dat er foto’s worden geplaatst. Volgens haar is het bijna onmogelijk een op internet geplaatste foto weer te verwijderen, omdat je er dan de controle over kwijtraakt.

De rechtbank overweegt dat het in het huidige digitale tijdperk gebruikelijk is om allerlei zaken via internet, bijvoorbeeld op Facebook, Instagram of Whatsapp te delen. Dat vader die wens heeft, kan de rechtbank begrijpen. Echter, op het moment dat een foto op Facebook staat, is deze eigendom van Facebook. Facebook kan de foto bijvoorbeeld doorverkopen aan derden. Zo kan het zijn dat een foto opeens opduikt in een reclamecampagne of voor andere doeleinden wordt gebruikt. Degene die de foto heeft geplaatst heeft er dan geen controle meer over. De rechtbank is van oordeel dat, nu moeder als de gezaghebbende ouder tegen het plaatsen van foto’s van de minderjarige op social media is, vader daarvan moet afzien. De rechtbank heeft dan ook bepaald dat er geen foto’s en/of filmpjes van de minderjarige op het internet via social media mogen worden geplaatst.

Voor meer informatie:
Tamara Putters
putters@vzba.nl
T: 0341- 420606