NIET MELDEN VAKANTIE TIJDENS ZIEKTE; WEL OF GEEN REDEN VOOR ONTSLAG?
De drukste vakantieperiode is weer achter de rug. Veel werknemers zijn op vakantie geweest of gaan mogelijk nog op vakantie. Hoe zit dit nu als een werknemer die al enige tijd ziek thuis zit, op vakantie gaat zonder dit vooraf te melden bij de werkgever. Is dit een reden voor ontslag?
Recht op vakantie
Een zieke werknemer heeft in principe gewoon recht op vakantie. De vakantie mag echter niet het herstel of re-integratie van de werknemer belemmeren. Als de zieke werknemer op vakantie wil, zal hij op de gebruikelijke wijze zijn vakantie moeten ‘aanvragen’. Bij een vakantieaanvraag door een zieke werknemer kan de werkgever de bedrijfsarts opdracht geven om na te gaan of de vakantie het herstel al dan niet belemmert. Als dat niet het geval is dan kan en zal de werkgever de werknemer over het algemeen toestemming geven om op vakantie te gaan. De zieke werknemer heeft dus toestemming nodig van de werkgever om op vakantie te gaan tijdens ziekte.
Zonder toestemming of zelfs zonder melding toch op vakantie
Wat nu als de zieke werknemer geen toestemming vraagt of überhaupt geen melding maakt van zijn vakantie. Recent zijn hier twee uitspraken over verschenen; één van de rechtbank Limburg waarbij de werknemer op staande voet wordt ontslagen en één van de rechtbank Midden-Nederland waarbij de werknemer niet wordt ontslagen.
In de zaak bij de rechtbank Limburg heeft de werknemer een vakantieaanvraag gedaan voor vijf weken. De werkgever heeft deze aanvraag niet volledig goedgekeurd. De werknemer meldt zich vervolgens drie weken voor de eigenlijk geplande vakantie ziek. Tijdens de ziekte van de werknemer vraagt de werkgever of de werknemer toch op vakantie is gegaan. De werknemer ontkent dit en bericht de werkgever dat hij ziek is en bij zijn ouders verblijft. De werkgever komt erachter dat de werknemer toch op vakantie is gegaan en ontslaat hem op staande voet.
De kantonrechter neemt in zijn overwegingen mee dat de werkgever de vakantie deels niet expliciet heeft afgewezen (ookal was de aanvraag gedaan vóórdat de werknemer ziek werd) én dat er volgens de bedrijfsarts geen bezwaren waren tegen de vakantie tijdens ziekte. De vakantie zou het herstel niet belemmeren en de integratie niet in de weg staan. In deze zaak acht de kantonrechter met name het meermaals liegen over het feitelijk verblijf een dringende reden waardoor het ontslag op staande voet standhoudt.
In de zaak bij de kantonrechter Midden-Nederland is de werknemer langdurig ziek. De bedrijfsarts heeft geoordeeld dat werken nog niet haalbaar is en de volgende afspraak drie weken later ingepland. Als een collega langsgaat bij de werknemer om een bloemetje te brengen blijkt dat zij niet thuis is en wordt aan de collega door een bouwvakker die daar aan het werk is medegedeeld dat ze op vakantie is. Ook in deze zaak ontkent de werknemer eerst dat ze op vakantie is maar na doorvragen geeft ze toch toe. De werkgever verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
In deze zaak blijft de arbeidsovereenkomst in stand. De kantonrechter meent dat in dit geval het liegen over de vakantie niet zodanig verwijtbaar is dat dit de ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigt. De kantonrechter weegt hierbij mee dat de vakantie haar re-integratie niet heeft belemmerd. De werknemer zou op tijd terug zijn voor haar afspraak bij de bedrijfsarts en had tussentijds geen andere re-integratie mogelijkheden. Bovendien staat de vakantie haar herstel niet in de weg. Voorts weegt mee dat de werknemer een langdurig ‘smetteloos’ dienstverband heeft. Hoewel dit een vertrouwensbreuk oplevert kan dit volgens de kantonrechter met bijvoorbeeld mediaton worden hersteld. Het ontbindingsverzoek van de werkgever wordt dus afgewezen.
Conclusie
Bij vraagstukken zoals deze geldt altijd dat alle omstandigheden van het geval moeten worden beoordeeld. Hoewel in beide zaken de werknemers op vakantie zijn gegaan tijdens ziekte zonder toestemming en zonder melding volgt voor de één wel ontslag en voor de ander niet. Beide werknemers hebben door de vakantie feitelijk niet hun re-integratie of hun herstel belemmerd. Het liegen over de vakantie geeft eigenlijk de doorslag of de vakantie verwijtbaar is. Vervolgens geven de persoonlijke omstandigheden de doorslag of het handelen van de werknemer een reden voor ontslag is.
Voor meer informatie
Heeft u dergelijke kwesties bij de hand, laat u dan tijdig adviseren en informeren en neem gerust even contact op.
Luciënne ter Haar
terhaar@vzba.nl
T: 0341-420606
Gerelateerd
-
5 september 2024
NIET MELDEN VAKANTIE TIJDENS ZIEKTE; WEL OF GEEN REDEN VOOR ONTSLAG?
-
19 juni 2024
IN DE TOEKOMST BETALEN VOOR EEN CONCURRENTIEBEDING?
-
3 mei 2024
Niet verlengen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van een werknemer met uitgezaaide borstkanker; is dit verboden onderscheid?
-
21 maart 2024
De Hoge Raad oordeelt dat een bereikbaarheidsdienst met reactietijd als ‘arbeidstijd’ moet worden aangemerkt