Meerdere algemene voorwaarden van toepassing verklaard, welke zijn van toepassing?
Eerder schreef mijn collega Erik Kuper over de toepasselijkheid van algemene voorwaarden (lees dit artikel hier). Maar welke algemene voorwaarden zijn nu van toepassing indien er meerdere sets correct van toepassing zijn verklaard? Deze vraag wordt in de praktijk vaker aan ons gesteld.
Battle of forms
In dit artikel onderscheid ik twee situaties. De eerste situatie is wanneer beide partijen hun eigen algemene voorwaarden correct van toepassing hebben verklaard. Welke algemene voorwaarden prevaleren? Deze situatie wordt ook wel ‘Battle of forms’ genoemd. In de Wet is de oplossing voor dit conflict vastgelegd in artikel 6:225 lid 3 Burgerlijk Wetboek. In beginsel zijn de algemene voorwaarden waar als eerste naar is verwezen van toepassing, tenzij de tweede algemene voorwaarden de eerste set uitdrukkelijk van de hand wijzen. Wanneer u algemene voorwaarden hanteert, doet u er dus goed aan om altijd te vermelden dat de voorwaarden van de andere partij uitdrukkelijk van de hand worden gewezen.
Meerdere sets algemene voorwaarden
De tweede situatie komt in de praktijk minder voor, maar is voor net zo relevant. In sommige gevallen worden er door één partij verwezen naar twee sets algemene voorwaarden. Dit levert problemen op zodra deze twee sets op onderdelen met elkaar strijdig zijn. Er zijn twee situaties denkbaar:
De overeenkomst verwijst naar de ene set of de andere set algemene voorwaarden. Voor de situatie dat niet nader is geregeld welke set in welke situatie van toepassing is, heeft de Hoge Raad reeds in 1997 beslist dat geen van de sets algemene voorwaarden deel uitmaakt van de overeenkomst. Bij deze constructie is het dus altijd van belang om op te nemen in welk geval welke set van toepassing is.
Naast de bovenstaande situatie is het ook denkbaar dat de overeenkomst verwijst naar de ene set en de andere set algemene voorwaarden. Uit rechtspraak van de Hoge Raad volgt dat beide sets algemene voorwaarden dan niet buiten toepassing worden gelaten, maar dat door uitleg dient te worden vastgesteld welke van die bedingen prevaleert. In het aan de Hoge Raad voorgelegde geschil bevatte de inhoudelijke tekst van de offerte een handmatig opgenomen verwijzing naar één set en daarnaast een standaard voorgedrukte tekst waarin werd verwezen naar een andere set algemene voorwaarden. Aan de hand van de wijze waarop de bepalingen in de overeenkomst waren opgenomen nam de Hoge Raad een beslissing waarbij één van de sets buiten toepassing bleef (met alle gevolgen van dien).
Naast het correct van toepassing verklaren van de algemene voorwaarden is het ook van belang om correct te verwijzen naar de algemene voorwaarden. Gebruikt u zelf algemene voorwaarden en heeft u hier vragen over? Neem gerust contact op.
Voor meer informatie
Nienke Broek
broek@vanzeijlbijlaartsen.nl
T: 0341-420606
Gerelateerd
-
13 februari 2025
Reminder: WWS-puntentelling bij huurovereenkomst verplicht
-
6 februari 2025
Meerdere algemene voorwaarden van toepassing verklaard, welke zijn van toepassing?
-
10 januari 2025
VERHUURDERS OPGELET: ENERGIELABEL NA PEILDATUM TELT NIET MEER VOOR PUNTENTELLING WOONRUIMTE
-
11 oktober 2024
Hoge Raad schept duidelijkheid over voorwaarden bestelproces bij online aankoop